Of we het nou leuk vinden of niet, veel van de mechanismen en strategieën die we in ons dagelijks leven doen, komen voort uit de triggers in onze jeugd. Uit de kleine en grote(re) trauma’s die we allemaal meemaken.
Dus als je nu iets doet waarvan je denkt “waarom doe ik dat eigenlijk zo?” dan is het zaak om te onderzoeken waar dat mechanisme ontstaan is. Wil je van dat mechanisme en die strategie af omdat het je in de weg zit bij wie je nu bent en wat je nu doet, dan is het zaak om te onderzoeken waar dat in je jeugd ontstaan is.

Vroeger, toen je klein was, zijn er dingen gebeurd waar je mee had om te gaan. Je hebt toen, als kind, mechanismen en strategieën ontwikkeld omdat die ervoor zorgden dat je zo heel mogelijk bleef. Een overlevingsmechanisme dat er voor heeft gezorgd dat je nu bent wie je bent en waar je bent.
Echter, ook al was het toen je kind was een heel handig mechanisme, nu zit het je waarschijnlijk in de weg.
Je zult je er ook niet altijd even goed van bewust zijn, maar soms word je getriggerd door iets, vaak onbewust en dan springt dat mechanisme als een duveltje uit een doosje en automatisch verval je dan weer in je oude patroon en daarmee dus de bekende strategie.

Het klinkt allemaal heel logisch, maar het is nu zaak om de trigger zo snel mogelijk te tackelen.
Laatst in de cursus beweerde iemand helemaal geen last te hebben van trauma(s), maar diegene werd wel getriggerd door autoriteit….
Trauma klinkt heel groot en heftig, maar toen ik zei dat het heel goed mogelijk was om op school overgeslagen te zijn voor een verjaardagsfeestje, ging er toch een lampje branden.
Weet jij waar jouw triggers zitten en welk mechanisme/strategie er vervolgens in gang gezet wordt?

En wil je dat op een makkelijke manier veranderen? Gewoon, een soort A-ha Erlebnis? Meld je dan hier aan https://vrijekees.nl/aanmelden-staande-blijven-in-een-gekker-wordende-wereld/